Centrul Shakti | TCS – Terapia Craniosacrala

TCS – Terapia Craniosacrala

TCS – Terapia Craniosacrala

Ce este TCS?

TCS este o tehnica holistica, delicata si noninvaziva, care isi are originile in osteopatia craniana. Aici este momentul sa-i mentionez pe cei doi pionieri ai osteopatiei. Dr. Andrew Still este cel care a creat o noua perspectiva asupra corpului uman, a studiat biodinamica corpului si a descoperit principiile osteopatiei, a creat prima scoala de osteopatie, American School of Osteopathy, in 1892. Studiile sale au fost continuate de William Sutherland, un tanar doctor osteopat, care o fost fascinat in principal de oasele craniene si de miscarea acestora. Contrar traditiei medicale din acea perioada, care considera ca oasele craniene sunt sudate intre ele formand un corp rigid, el a constatat prin experiente facute de multe ori chiar pe el, ca oasele craniene sunt independente si flexibile, astfel incat raspund la stimuli externi. In timpul experimentelor sale, dr. Sutherland a descoperit ca poate simti o miscare ritmica a oaselor craniene si a coloanei vertebrale, pana la osul sacru, miscare pe care a denumit-o Ritm Craniosacral. Dr. Sutherland a fondat scoala de osteopatie craniana, terapie care se aplica si astazi.

Cam acesta era nivelul studiilor osteopate in momentul cand acestea au fost preluate de dr. osteopat John Upledger. Acesta a avut oportunitatea de a forma si conduce o echipa complexa de cercetatori, printre care s-au numarat medici, fizicieni, biochimisti, astfel incat in perioada anilor 70 a continuat cercetarile care au dus la descoperirea sistemului craniosacral. In concluzie, TCS este un protocol, un set de tehnici care permit evaluarea si eliminarea restrictiilor din sistemul craniosacral.

 

Ce este sistemul craniosacral?

Sistemul craniosacral este ultimul sistem fiziologic descoperit, functia sa principal fiind productia, circulatia si reabsorbtia LCR. Lichidul cefalorahidian este produs in ventriculii cranieni si asigura mediul fluid, protector, pentru creier si maduva spinarii, deci pentru SNC.

Sistemul craniosacral este delimitat de meninge, cele trei membrane (dura mater, arahnoid si pia mater) care imbraca sistemul nervos central, si are rolul de a proteja, de a hrani si de a elimina rezidurile celulare din acesta. Faza de productie si de reabsorbtie a LCR produce un ritm numit ritm craniosacral. Acesta poate fi perceput in tot corpul iar valorile normale sunt situate intre 6 si 12 cicluri/minut.

In cadrul unei sedinte de TCS, terapeutul se concentreaza pe evaluarea intregului sistem craniosacral si pe inlaturarea restrictiilor sau tensiunilor care pot fi depistate, ajutand astfel la normalizarea ritmului craniosacral si, in consecinta, la functionarea optima a SNC.

Un alt nivel de abordare a TCS este fascia, invelisul conectiv al tuturor celorlalte sistemelor din corpul nostru. Fascia este un tot unitar si are memorie, astfel incat inmagazineaza toate traumele suferite, fie ca sunt accidente, interventii chirurgicale sau emotii reprimate. In timpul unei sedinte de TCS, terapeutul lucreaza in principal la nivelul diafragmelor anatomice ale corpului, diafragma pelviana, diafragma toracica si cea respiratorie, dar si in orice alta zona unde simte restrictii la nivelul fasciei, asigurand suportul necesar pentru detensionarea si reechilibrarea acesteia.

Si pentru ca am mentionat mai devreme emotiile ca fiind un factor de manifestare a traumei in corpul fizic, de somatizare, este momentul sa vorbim despre Eliberarea Somatoemotionala.

 

Ce este eliberarea somatoemotionala?

Eliberarea SomatoEmotionala reprezinta exprimarea unei emotii care, din diverse motive, a fost retinuta, ramasa captiva in corpul pacientului, in plan fizic.

Prezenta emotiilor captive ca urmare a evenimentelor stresante sau traumatice poate sa conduca la o varietate de simptome clinice. La inceput persoana sufera de sensibilitate extrema, ezitare, neajutorare, nervozitate, lipsa de incredere sau atacuri de panica. Pe masura ce corpul se reorganizeaza, in functie de prezenta traumei, alte simptome se pot dezvolta cum ar fi tulburari digestive, dureri de cap, tensiuni in articulatia temporo-mandibulara, oboseala cronica, astm, dureri de spate, si multe altele.

Efectele stresului si ale traumei pot fi cumulative, pe masura ce noi incidente se suprapun peste cele initiale. Din cauza aceasta, o persoana stresata sau traumatizata, tinde sa se lase mai usor coplesita.

Terapia CranioSacrala prin procesul de Eliberare SomatoEmotionala poate contribui in mod hotarator la vindecarea pacientului atunci cand disfunctia sau boala de care sufera acesta, are o componenta emotionala.

Indicatii

Pana in prezent, s-a dovedit ca TCS este benefica in urmatoarele afectiuni:

· Stres fizic ca rezultat al unor traume, accidente, cazaturi, entorse, luxatii, etc

· Accidente traumatice la cap si coloana cu afectarea creierului si a coloanei vertebrale

· Dureri cronice de cap, gat si spate

· Probleme ortopedice

· Fibromialgie

· Migrene

· Colici

· Autism

· Disfunctii ale Sistemului Nervos Central

· Deteriorare a functiilor de coordonare motorie

· Scolioza

· Strabism

· Sciatica

· Dureri in urma meningitei

· Boli ale copilariei

· Dificultati de invatare

· Stres: nervi, griji, tensiuni, incordari, emotii captive, etc.

· Depresie si alte dificultati emotionale

· Oboseala cronica

· Disfunctii ale tesutului conjunctiv

· Disfunctii ale articulatiei temporo-mandibulare

· Boli neurovasculare

· Stres post-traumatic

· Pre si post operatoriu

· Pre si post partum

Contraindicatii

Urgentele medicale: fractura craniană recentă, atac de cord recent, atac cerebral (accident vascular) recent , anevrism acut şi în cazul in care au fost operaţii la care s-a folosit anestezia epidurala – puncţie în coloana vertebrală, după aceasta se poate lucra dupa cca 2 săptămâni, iar în celelalte cazuri dupa 2-3 luni. Pentru copii este o terapie fantastica care functioneaza foarte bine.  

Vino si intalneste-te cu specialistii Centrului Shakti si programeaza o sesiune pentru o anamneza!

 

No Comments

Post A Comment