LAKSHMI – Provocarile carora trebuie sa le facem fata in dezvoltarea produselor cosmetice naturale si organice

LAKSHMI – Provocarile carora trebuie sa le facem fata in dezvoltarea produselor cosmetice naturale si organice

Natural: despre ce este vorba?

Consumatorii isi doresc acest lucru dar din punct de vedere tehnic nu-l inteleg.
De fapt, Natural este un concept abstract pentru consumatori.

“Natural” implica gandirea globala

Conceptul “Natural” implica cea mai buna alegere ce este posibila si responsabilitatea proprie alegerii:
Organic inaintea pesticidelor;
Botanica inainte culorilor si parfumurilor artificiale;
Pe baza de plante inainte celor pe baza de animale;
Reutilizabil inaintea celor de unica folosinta

Natural nu inseamna sa refuzi, la intamplare, culori si parfumuri artificiale, sau materii prime derivate din procese chimice.

Implica afacerile responsabile din punct de vedere social, analizand modul in care realizeaza, ambaleaza, ofera si reutilizeaza sau elimina in mod sigur ceea ce a ramas;
Implica relatiile intre producator si consumator si planeta pe care o impartim.

Natural-identic: se gaseste in natura dar este refacut din punct de vedere chimic.
Natural – derivat: realizat din surse naturale dar modificate chimic pentru a crea o noua molecula (intreaga molecula provine din surse naturale: stearat de gliceril…)
Semi-natural: se utilizeaza substante naturale modificate prin procese ce au loc in cadrul laboratorului (hidrogenare…)
Chimic din surse naturale: structura creata in laborator prin utilizarea surselor naturale. Disponibilitate! In special pentru materii prime.

Provocari tehnice/materie prima

Durata mica a produsului.
Capacitate senzoriala diferita.
Natural nu inseamna intotdeauna sigur.
Calitate, prospetime, conditii de depozitare indicate prin lege (oxidare, modificari de la un lot la altul, continut microbian…)
Falsificarea uleiurilor esentiale cu sintetice si chiar naturale!
Pret!

Profil senzorial si performante realizabile

Sampoane si produse pentru baie: surfactantii verzi sunt disponibili dar vascozitatea si performanta pot fi dezamagitoare.
Produse pentru par: produse pentru coafat, balsamuri de bar. Foarte dificil.
Machiaj: marci bazate pe minerale (fara oja!)
Deodorante: realizabil

Etica

Sustenabilitatea mediului si biodiversitatea plantatiilor de palmier din Asia de Sud-Est ce au legatura cu despadurirea si disparitia urangutanilor in Indonezia si Malaezia.
Comert legal sau incurajator?
Ambalare: sticla in comparatie cu plastic: dilema
Certificare sau lipsa certificarii?

Certificarile ofera credibilitate si asigura consumatorul.
Limiteaza utilizarea ingredientelor si performantei produselor cosmetice
Mai multe costuri si mai mult timp = pauza in dezvoltarea afacerii.
Exista cateva organisme de certificare, cu diverse criterii iar singurul organism international este Ecocert.
Armonizare:
Standard Cosmos (Soil Association, BDIH, Ecocert, ICEA)
Standard dublu pentru natural si organic.

Certificare sau lipsa certificarii?
Da? Nu?
Exista certificari ce se adreseaza obiectivelor pietei.
In cazul in care obiectivul apreciaza si prioritizeaza certificarea organica: da
In cazul in care prevaleaza performanta, de exemplu anti-imbatranirea sau stilizarea: evaluati si vedeti ce ingrediente sunt disponibile si va permit sa respectati nevoile puternice si motivate.

Provocarile Marketingului

Consumatorilor le este greu sa identifice diversele nuante ale lui „Natural”.
Solicitarile in ceea ce priveste eficacitatea pot fi in dezacord cu cateva restrictii asupra ingredientelor care au legatura cu cateva Certificari.
Ar putea exista un conflict intre „bilantul” corporatist si a fi 100% verde.

Modul nostru de a aborda provocarile

Gandire sustenabila: specii amenintate? De unde provine? Aveti o recolta anuala? Aveti mai multe surse?
In cazul comertului legal, solicitam informatii ferme si specificatii tehnice.
Lasati-ne sa fim exacti in ceea ce priveste identitatea naturala a noastra si exprimati-o intr-o modalitate autentica si coerenta.
Ne gandim la calitate, siguranta si sustenabilite. Alegem producatorii de materii prime cu o adevarata experienta in ceea ce priveste aspectul natural.
Alegem organisme de certificare acceptate in tarile in care exportam, cu instructiuni care ne respecta filozofia companie. Nu toate produsele cosmetice pot fi complet naturale sau cel putin nu inca.
Continuam sa cautam noi materii prime (ce provin din natura) ce pot imbunatati stabilitatea si performanta (ideal cu o buna biodegradabilitate).

INTREBARI FRECVENTE AROMATERAPIE
Ce sunt limonenul, geraniolul, citronelolul, 3 ciclohexen?
ceste substante sunt prezente in mod natural in compozitia multor uleiuri esentiale.
Acestea trebuie sa fie mentionate pentru ca ar putea fi alergenice, chiar daca nu sunt cunoscute foarte multe cazuri.

Ce sunt cinnamal alcool?
Asa cum este mentionat mai sus. Se poate gasi in balsamurile de Tolù si Peru dar si in storax (o rasina naturala). Se utilizeaza ca un parfum de origine naturala.

Uleiurile esentiale pot fi utilizate pe durata sarcinii?
Pentru utilizare externa sunt foarte putine Uleiuri Esentiale care nu pot fi utilizate (diluate). Precautii: NU in primele trei luni de sarcina (viitoarea mama este foarte sensibila la mirosuri) si apoi pe durata alaptarii. Trandafirul din Damasc: de ce sticla este goala?
Uleiul esential de Trandafir din Damasc la o temperatura de 5-8°se cristalizeaza si 1 ml de ulei esential ar putea sa para ca o sticla goala.
Uleiurile esentiale si produsele Lakshmi provoaca pete la soare?
Anumite uleiuri esentiale ar putea fi fotosensibilizante cum ar fi bergamota, portocala, litsea si cistrus in general. Produsele cosmetice NU.

INTREBARI FRECVENTE DESPRE INGREDIENTE
Care este diferenta dintre hialuronat de sodiu si acid hialuronic?
Acidul hialuronic este o substanta naturala care este prezenta in tesutul conjunctiv al corpului uman si pastreaza hidratarea profunda.
Hialuronatul de sodiu este reactie intre acidul hialuronic si sodiu. Avand o greutate moleculara scazuta patrunde mai bine si de obicei este utilizat pentru produsele cosmetice.

Care este originea acidului hialuronic utilizat de Lakshmi?
Este produs prin fermentarea drojdiei.

INTREBARI FRECVENTE DESPRE INGREDIENTE
Ce este Propilenglicolul, PEG-20, PEG-7 care se gaseste in argila de la Lakshmi?
Este un aditiv sintetic pentru mancare (a nu se confunda cu etilenglicolul nociv). Ajuta la pastrarea hidratarii si descompune culorile si aromele. Mai este utilizat si in anumite medicamente, produse cosmetice. Este un ingredient fundamental pentru formarea argilei, pentru ca permite masajul. In momentul de fata nu exista alt ingredient care sa aiba aceeasi performanta.

Ce este behenamidopropil dimetilamina? De unde provine? Este natural?
Provine din procesarea uleiului din seminte de moringa oleifera (planta de origine indiana). Balsam, surfactant adecvat pentru realizarea produselor cosmetice. O substanta inovatoare de origine vegetala usor biodegradabila, care respecta persoanele si mediul.

Care este originea acidului hialuronic utilizat de Lakshmi?
Este produs prin fermentarea drojdiei.

Care este originea palmitatului de ascorbil si ce este acesta?
Palmitatul de ascorbil este un ester obtinut din acidul ascorbic in reactie cu acidul palmitic, astfel vitamina C devine mai putin instabila si devine o grasime solubila. Acidul palmitic este unul dintre cei mai comuni acizi grasi saturati din natura (uleiurile vegetale si animale si grasimile). Este plin de ulei de palmier dar si ulei de masline, ulei din seminte de strugure, ulei de sofran, cacao.
Care este originea palmitatului de etilhexil si ce este acesta?
Palmitatul de etilhexil (etilhexil palmitat) utilizat de Lakshmi este un ingredient de origine vegetala, care deriva din uleiul de nuca de cocos si are un efect emolient. Este plin de ulei de palmier dar si ulei de masline, ulei din seminte de struguri, ulei de sofran.
Produsele Lakshmi contin substante care deriva din ulei de palmier?
Nu.

Care este originea glicerinei utilizate in produsele cosmetice Lakshmi?
Glicerina utilizata este de origine vegetala. Aceasta deriva din saponificarea uleiurilor vegetale. De la 0,1% la 15% in functie de produs.

Care este originea propanediolului utilizat de Lakshmi?
Acesta este de origine vegetala, derivat din frunzele de porumb. Bio-propanediolul poate actiona ca un ingredient cu scopuri multiple: emolient, umectant, solvent, amplificator de vascozitate si un agent activ de transport pentru ingrediente, si este o alternativa excelenta pentru glicolii derivati din petrol. In comparatie cu glicolii standard, bio-propanediolul ofera o mai buna eficienta atat in ceea ce priveste hidratarea pielii (nu este adeziv, senzatie de moliciune) si pentru hidratarea parului. In combinatie cu glicerina are un efect hidratant de lunga durata.

Importanta alcoolului in cosmetica si ce actiuni are acesta asupra pielii?
Prima deosebire dintre alcoolul etilic si alcooli grasi si anume cei emolienti mai mult sau mai putin emulsionanti precum Alcool cetilic, Alcool lauril, Alcool miristil, Alcool stearilic etc. care de asemenea ajuta la a stabiliza si face emulsiile vascoase.
Alcoolul/Etanolul/Alcoolul etilic poate fi obtinut sintetic sau natural, prin fermentarea zaharului (Produsele cosmetice certificate pot contine doar alcool etilic natural). In produsele cosmetice este utilizat mereu intr-o forma denaturata prin adaugarea substantelor (agenti de denaturare permisi de lege) care –i ofera un gust neplacut (pentru a descuraja persoanele sa bea o sticla de parfum…). Principala functie cosmetica a alcoolului etilic este de solvent. Alcoolul etilic are si proprietati auxiliare: de exemplu actioneaza ca un agent microbian suplimentar, ca un agent care impiedica formarea spumei, ca un mijloc de a scadea vascozitatea unui produs. Astfel, chiar daca este adevarat ca utilizat in stare pura si pe o perioada indelungata, alcoolul etilic poate irita, deshidrata, intr-un produs cosmetic, organic utilizeaza cantitatea minima, esentiala si majoritatea se evapora in mai putin de 12 secunde si nu patrunde in piele. Astfel, intr-un produs cosmetic nu se poate face o dauna majora. Ce este dioxidul de titan continut in linia Sunveda?
Acestea sunt nanoparticule?
Acestea pot produse alergii sau iritatii?
Dioxidul de titan este un mineral natural utilizat inainte de toate ca un pigment alb sau ca un filtru fizic. Foarte controversat, in linia Sunveda este prezent captusit, in consecinta nu nanoparticule, DOAR in crema care protejeaza impotriva radiatiilor solare SPF 50+.

Produsele noastre sunt sigure, in cazul unor alergii va recomandam sa consultati un medic. Alergiile reprezinta o problema personala, orice substanta poate provoca o alergie. Cremele pentru soare Sunveda nu produc iritatii ale pielii, cu exceptia cazului cand pielea nu este intacta (crapaturi, abraziune). Intr-un produs cosmetic certificat, ingredientele sunt alese cu grija dintre cele permise, iar cele permise sunt cele mai sigure din toate punctele de vedere.

In linia Sunveda, exista factorul de protectie oferit de ingrediente care actioneaza ca o bariera impotriva razelor UV, sar din ingrediente care pot stimula melanogeneza astfel incat mai exista o actiune de bronzare?
Cremele solare sunt filtre sintetice de absorbtie selectiva a UVA/UVB.

INTREBARI FRECVENTE DESPRE INGREDIENTE
Serul reparator cu efect lifting pentru ochi contine lipozomi care au in componenta celule stem, spre deosebire de crema sublime ce contine lipozomi de glutation…Astfel, lipozomul este unicul element transportator pentru un ingredient specific? Daca da, mai putem folosi lipozomii pentru alte ingrediente sau nu sunt toate compatibile cu aceasta molecula?

Ne putem imagina lipozomul ca un vagon de tren care transporta pasagerii in interiorul pielii. Vagonul este realizat cu materiale pe care pielea le recunoaste ca fiind asemanatoare si cu o greutate moleculara ce le permite deplasarea. Pasagerii vagonului pot fi diferiti. Vagonul are misiunea de a-i duce la destinatie si de a-i duce la urmatoarea oprire. Ce este PAO?
PAO- Perioada dupa deschidere. Atunci cand un produs cosmetic are o durata mai mare de 30 luni, nu trebuie sa indice vreo data. Legislatia are in vedere indicarea, pe eticheta, a perioadei de timp in care produsul, imediat ce a fost deschis, poate fi utilizat fara efecte daunatoare pentru client. Se presupune ca intrarea in contact cu mediul extern poate modifica proprietatile produsului.

De ce unele produse au data de expirare si altele PAO:
Legislatia indica faptul ca daca durabilitatea minima a unui produs cosmetic este mai mic de 30 luni, acest lucru trebuie sa fie mentionat pe eticheta.
Anumite articole indica faptul ca a fost aprobata o lege prin care toate produsele cosmetice vor avea in curand un filtru solar in interior. Este adevarat? Daca da, ce factor de protectie este prevazut?
Nu exista vreo propunere legislativa in acest sens.

Am observat ca in crema Sunveda cu factor de protectie 50 exista minerale capabile sa actioneze ca o bariera impotriva razelor solare, dar acestea pot provoca alergii sau iritatii ale pielii?
Orice substanta poate provoca o alergie la un moment dat. Alergiile sunt imprevizibile si cu componenta personala. In ceea ce priveste iritatiile pielii, NU.

Produsele Lakshmi pot fi utilizate pe durata sarcinii sau la copii?
Da.

Conform ritmului circadian seara dupa ora 9 pm pielea se regenereaza astfel incat este indicat un ser in locul cremei de noapte?
Nu este important daca ser sau crema de noapte. Lucrul cel mai important este sa existe ingredientele adecvate. Noaptea, pielea se regenereaza si se repara. Prin urmare, are nevoie de produse care joaca acest rol: antioxidanti, crema regeneratoare si foarte bogata in ingrediente active. Dimineata, pielea trebuie sa-si reia ritmul, sa se adapteze la mediul inconjurator si sa faca fata stresului zilnic datorita tratamentelor care protejeaza impotriva poluarii, razelor UV si stresului.
Iarna este indicat sa avem un factor de protectie solara in crema?
Acest aspect trebuie evaluat. Daca discutam de o piele matura si/sau persoane care stau mult afara sau acolo unde concentratia de UV este ridicata, in mod categoric este necesara o crema cu filtre UVA/UVB adaugate (crema Extreme Gold SPF 15). Amintiti-va ca toate cremele de la Lakshmi contin oricum principii active impotriva-radicalilor-liberi si/sau ingrediente cu un SPF natural chiar daca scazut.
Produsele cosmetice naturale pot oferi o sensibilitate mai profunda?
Nu mai mult decat produsele cosmetice „traditionale”. Un produs cosmetic este un sistem complex care consta, mai mult sau mai putin, dintr-un mare numar de ingrediente si reactiile pielii sunt adesea imprevizibile si pot fi generate de o miriada de cauze. Reactie sensibila la un produs cu exfoliere si mici bule de apa. Cand se datoreaza sensibilitatii pielii unui client sau cand se datoreaza produsului?
Este imposibil de stabilit fara a realiza investigatii asupra clientului.
Diferenta dintre magneziu suprem si clorura de magneziu.
Magneziul suprem (carbonat de magneziu si acid citric). Clorura de magneziu (o molecula de magneziu si doua de clor impreuna cu sase molecule de apa) este cea mai utilizata forma de magneziu.
Ambele sunt suplimente alimentare cu functii egale.

Clarificari in ceea ce priveste filtrele de protectie solara din cremele gold?
Sunt filtre chimice.
Diferenta dintre menta, mentol, melilot
Menta este un extract/ulei esential din intreaga planta), mentolul este una dintre componentele mentei, melilotul este o alta planta.
De ce surfactantii sunt prezenti in lotiuni tonice?
In acest caz, surfactantii cu o concentratie scazuta ajuta la dizolvarea partiala a uleiurilor esentiale si extractelor in apa. Fara indoiala alcoolul (a se vedea tipul competie Weleda sau Dr. Hauschka) ar lucra mai bine asupra substantelor care nu sunt solubile in apa, dar….

Produsele sunt vegetariene?
Da, acestea sunt certificate ca fiind de „Calitate Vegetariana” . Cu exceptia acelor produse ce contin derivate din ceara de albine, miere, propolis care nu sunt certificate.

Sunt testate pentru a vedea daca acestea contin nichel?
Da, acestea sunt testate pentru a vedea daca au nichel in componenta. Garantam ca au o cantitate mai mica de o parte la milion.

Nu contin gluten?
Da, nu contin gluten (doar germenii de grau contin gluten). S-a demonstrat faptul ca produsele cosmetice si detergentii nu sunt daunatoare persoanelor cu celiachie sau celor care sufera de dermatita herpetiforma dat fiind faptul ca utilizarea acestora este topica si nu implica un contact cu mucoasa intestinala.

Ce teste sunt realizate pe produse?
In laborator, testul PATCH este realizat pe voluntari umani sub supravegherea unui dermatolog, pentru a stabili compatibilitatea produsului. Un test de stabilitate

Ce diferenta exista intre diverse certificari biologice ale produselor cosmetice?
Diferente dintre cosmos, natrue, icea, ecocert, aiab…

Standard European pentru certificarea produselor cosmetice naturale
Produsele cosmetice naturale includ utilizarea substantelor din plante ce respecta corpul uman prin utilizarea ingredientelor active din natura, oferind produse cu ingrediente din recolte organice si, inainte de toate, prin asigurarea faptului ca nu au fost utilizate substante cu potential daunator pentru protectia sanatatii si mediului.

Produse cosmetice biologice. Categoriile de ingrediente ale produselor cosmetice, organice sunt impartite in: ingrediente naturale, ingrediente de origine naturala, apa, aditivi.
Ingredientele naturale includ substante de origine vegetala, animala si minerala obtinute fara transformari chimice in timp ce ingredientele de origine naturala sunt substante de origine vegetala, animala sau minerala transformate prin procese chimice autorizate de standardele pentru certificare organica. Aditivii includ conservanti, regulatoare pH, parfumuri si ingrediente care fac ca un produs sa fie mai stabil, sigur si placut.

Biodinamica produselor cosmetice

In ceea ce priveste produsele cosmetice organice, chiar si produsele cosmetice biodinamice trebuie sa respecte anumite standarde pentru a fi certificate: lista substantelor interzise si procesele de productie neautorizate este identica pentru produsele cosmetice organice si cele biodinamice. Principala diferenta dintre produsele cosmetice organice si cele biodinamice este aceea ca cele din urma trebuie sa contina o cantitate minima de ingrediente din culturi biodinamice.
Demeter este o asociatie care certifica mancarea si produsele cosmetice biodinamice: Marca Demeter este eliberata international si garanteaza faptul ca ingredientele din produsele cosmetice certificare provin din agricultura biodinamica.
Conform standardului aplicat de Demeter, produsele cosmetice ce vor fi certificate ca biodinamic trebuie sa contina cel putin 90% dintre ingredientele din cultura biodinamica.

CERTIFICARI
Spre deosebire de produsele agro-alimentare, nu exista un singur standard pentru certificarea organica a produselor cosmetice.

Pentru toate produsele cosmetice biologice trebuie sa fie clara marca de certificare a organismului responsabil sa efectueze controale periodice si corespunzatoare asupra tuturor ingredientelor utilizate.
Marcile celor mai importante organisme de certificare europeana

Cateva organisme de certificare din diverse tari au colaborat pentru a-si uni disciplinele si pentru a realiza un singur standard european.
Rezultatul a fost aparitia a doua certificari: Cosmos si Natrue. Ambele ofera indicatii precise in ceea ce priveste ingredientele permise si cele interzise dar si in ceea ce priveste tratamentele permise pentru materiile prime si procentele de ingrediente organice pe care produsele finite trebuie sa le contina.

Cosmos (Standard Organic Produse Cosmetice) este un standard care a intrat in vigoare in 2009, alaturandu-i-se ICEA, ecocert, Cosmebio, bdih, Asociatia solurilor si bioforum.
Scopul Cosmos nu este doar acela de a garanta ingredientele produselor cosmetice dar si de a garanta ca intregul ciclul de productie al produselor cosmetice este sustenabil, de la materii prime pana la ambalare. Cosmos emite doua tipuri de certificari: Cosmos Organic pentru cosmetice organice si Cosmos Natural pentru cele naturale.
Conform standardului Cosmos Organic, un produs cosmetic poate fi certificat biologic doar daca: cel putin 95% dintre ingredientele obtinute prin procese fizice sunt organice. Ingredientele obtinute din procese chimice nu depasesc 30%.
In ceea ce priveste produsele naturale, Cosmos Natural certifica faptul ca produsele cosmetice nu contin mai mult de 2% dintre ingredientele sintetice. In realizarea unui produs cosmetic certificat Cosmos, nu este permisa utilizarea nanoparticulelor, ingredientelor GMO si a ingredientelor care implica mutilarea sau uciderea animalelor. Mai mult, tratamentele de iradiere a materiilor prime nu sunt permise. In ceea ce priveste testele realizate pe animale, cele pe ingrediente individuale sunt permise dar nu pentru produsul finit, asa cum prevede legea.

NaTrue s-a nascut din activitatea CCPB, Bio Inspecta si EcoControl la care s-au alaturat alte organisme de certificare in timp, inclusiv Bioagricert.
Spre deosebire de Cosmos care analizeaza si ciclul de productie al produsului, standardul NaTrue se axeaza pe ingrediente si le imparte in substante naturale, substante identice celor naturale si substante asemanatoare celor naturale.
In functie de procentele de substante naturale din cadrul produselor cosmetice se deosebesc certificarile din produsele cosmetice naturale, produsele cosmetice naturale cu ingrediente biologice si produsele cosmetice biologice (Produsele cosmetice biologice sunt cele realizate prin utilizarea produselor agricole care provin din agricultura organica, fara utilizarea organismelor modificate genetic si respectand o lista de sustante neautorizate).
Desi nu exista un standard European pentru certificarea produsele cosmetice biologice, diverse reglementari schitate de organismele de certificare prezinta instructiunile actuale in ceea ce priveste ingredientele permise, substantele neautorizate si tratamentele fizice si chimice permise si nepermise in produsele cosmetice organice.
In ceea ce priveste categoria produselor cosmetice naturale, limitele minime sunt stabilite pentru continutul de substante naturale si limitele maxime pentru continutul de substante asemanatoare celor naturale dar nu exista procente egale pentru toate produsele.

Specificatiile produselor conform AIAB (organism de certificare) au fost realizate de catre Asociatia Italiana pentru Agricultura Organica (AIAB).
Obiectivele specificatiilor produsului sunt:
Posibilitatea de a utiliza produse cu un impact scazut asupra mediului inconjurator in domeniul ingrijirii corporale si abilitatea de a proteja sanatatea consumatorului.
Produsele cosmetice Bio Ecologice AIAB doresc sa garanteze absenta din produse a materialelor indoielnice din punct de vedere ecologic, atat in ceea ce priveste produsul cat si ambalajul. Absenta materiilor prime non-plante considerate „la risc” care sunt cu potential alergic, iritante sau considerate daunatoare pentru sanatatea umana. Reducerea impactului ambiental datorita ambalarii excesive (ambalaje unice) sau nereciclabile. Trebuie respectata o lista cu substante neautorizate. Fara utilizarea GMO. Fara teste realizate pe animale. Fara radiatii ionizante. Utilizarea produselor primare agricole si zootehnice certificate prin agricultura biologica. Materiile prime vegetale, considerate ca fiind plante sau parti ale acestora, trebuie sa fie din agricultura organica sau recolte spontane certificate. Exceptiile vor fi permise atunci cand ingredientele certificate nu pot fi gasite pe piata iar plantele sau parti ale plantelor cu risc de disparitie sunt excluse. Materiile prime produse de animale trebuie sa fie din agricultura organica dar materiile prime nu pot fi utilizate de la animale atunci cand acest lucru implica omorarea lor. Materiile prime anorganice sunt permise, cu exceptia celor listate in lista negativa. Nu sunt acceptate materiile prime chimice incluse in lista negativa sau cele care fac obiectul etoxilarii.

Sunt permise doar ambalaje din materiale reciclabile (de preferat cele permise pentru mancare). Nu sunt permise materialele cu potential periculos pentru sanatate. Pe langa faptul ca nu sunt permise cu potential riscant pentru sanatate, sunt solicitate ambalaje secundare eco-compatibile, de preferat din materii prime naturale si regenerabile.

Etichetare
Eticheta trebuie sa contina suficiente informatii pentru a ajuta consumatorul sa inteleaga ce ingredient este. Daca nu este posibila specificarea acestor informatii pe eticheta, speram ca informatii adecvate vor fi oferite.

No Comments

Post A Comment