Centrul Shakti | Experimenteaza bucuria momentului prezent prin ceremonia ceaiului

Experimenteaza bucuria momentului prezent prin ceremonia ceaiului

Experimenteaza bucuria momentului prezent prin ceremonia ceaiului

Un frumos proverb japonez spune ca „omul care nu are in el niste ceai, este incapabil sa inteleaga adevarul si frumosul.” In Japonia si China, ceremonia ceaiului a devenit, in timp, o adevarata cale spirituala, un cult bazat pe venerarea frumusetii ascunse in banalul cotidian. Calea Ceaiului aduce ancorarea in prezent, armonia, bunatatatea, meditatia si placerea a de a impartasi cu ceilalti, aspecte pe care cu siguranta le poti intui daca participi in cadrul unei ceremonii dedicate.

Vestea buna e ca nu trebuie sa calatoresti pana departe in Japonia, ca sa te bucuri de starea de introspectie si de contopire cu momentul prezent, oferite de un asemenea ritual. Centrul Shakti aduce arta ceaiului in Bucuresti,  prin intermediul lui Farid Alipour, un calator atat in taramurile exterioare, dar mai ales in cele interioare. Farid a calatorit in jurul lumii, aducand, pe langa ceaiurile parfumate, cate putin din aroma Orientului, prin povestile sale frumoase. De asemenea, calatoriile interioare l-au purtat prin taramul Tai Chi-ului si al Chi Kung-ului, dar si a practicii yoga, pe care acum le preda la randul sau.

De la Farid am invatat sa RESPECTAM ceaiul. Respectul presupune a investi banii tai, care pana la urma reprezinta tot o forma de energie, in ceaiuri organice, nu in chimicale. De fiecare data cand cumparam ceva, noi votam sau cerem ca acel lucru sa fie produs din nou. Daca mai multi oameni ar fi interesati sa cumpere ceaiuri organice, cu siguranta si oferta ar creste. Apoi, e respectul pentru munca unui om care a facut efortul de a cultiva ceai organic, stiind ca acest lucru presupune anumite sacrificii.

Am invatat de asemenea ca fiecare gest din ritualul ceaiului are o semnificatie aparte. Spre exemplu, frunzele de ceai sunt „spalate” prima oara, pentru a indeparta praful dar si pentru a ajuta frunzele sa „se deschida”, sa-si elibereze substantele binefacatoare.

Iar pentru cei care mai au indoieli ca aceasta ceremonie a ceaiului poate fi o adevarata cale spirituala, am aflat de la Farid ca ceaiul contine o anumita substanta (L-teanina), ce creste in mod semnificativ activitatea undelor alpha din creier, ceea ce inseamna ca mintea poate intra cu usurinta intr-o stare meditativa. Acest lucru se explica prin faptul ca ceaiul influenteaza eliberarea dopaminei in creier, care la randul sau influenteaza undele Alpha. Aceste unde sunt generate in talamus iar cercetarile arata ca ele sunt prezente atunci cand experimentam stari de trezire spirituala, cand traim plenar momentul prezent, generand o stare euforica, pace, sentimentul de plutire si starea de martor, de observator. De aceea, arta servirii ceaiului aduce cu ea usurinta meditatiei. Meditatia a fost gresit inteleasa ca fiind un efort de concentrare. Da, concentrarea presupune efort, dar meditatia nu presupune efort, vine de la sine, e o stare de curgere, de contopire cu prezentul.

Starea de meditatie ce vine atunci cand participam la o ceremonie a ceaiului, se naste din senzatiile pe care le simtim cand mirosim ceaiul, cand il degustam, fiind atenti la ceea ce simtim, cand ne lasam sedusi de muzica armonioasa a ceaiului care curge in cescutele mici, de sunetul apei care clateste ceainicul etc. Dar calea ceaiului nu este numai atat. Asa cum arata Okakura Kakuzo,  in lucrarea „Cartea Ceaiului”, aceasta bautura reconfortanta este „totodata igiena, pentru ca vorbeste despre binefacerile curateniei (sau a detoxifierii corpului, am adauga noi); este economie, pentru ca dovedeste ca putem gasi confort si in lucrurile simple, nu numai in cele complexe si scumpe; este de asemenea geometrie morala, in masura in care defineste proportia dintre om si univers.” Si, asa cum a adaugat Farid, ceaiul este un exemplu de bun egosim, atentia care ne-o acordam noua, timpul de introspectie de care avem nevoie pentru a ne hrani spiritual.

Daca acest articol ti-a starnit curiozitatea, te asteptam la centrul Shakti sa-l cunosti pe Farid si sa experimentezi beatitudinea si frumusetea clipei prezente ascunse intr-o ceasca de ceai.

Ritualul va fi disponibil din aceasta saptamana, in fiecare miercuri, de  la ora 21:00. Intrucat ceremoniile se tin cu nu mai mult de 10 participanti, te rugam sa iti rezervi locul, sunand la numarul de telefon 0755.069.569 sau sa ne scrii pe adresa de email centrulshakti@gmail.com.

No Comments

Post A Comment