Centrul Shakti | Epigenetica – cum iti influenteaza tratamentele spa starea de sanatate

Epigenetica – cum iti influenteaza tratamentele spa starea de sanatate

Epigenetica – cum iti influenteaza tratamentele spa starea de sanatate

Epigenetica este stiinta care a reusit sa demonstreze ca felul cum alegem sa ne hrănim, sa gandim sau sa ne traim viata produce schimbari în corpul nostru care pot cauza schimbari in ADN-ul nostru. Cu alte cuvinte, daca pana nu demult oamenii de stiinta afirmau ca genele si ereditatea joaca un rol important in aparitia bolilor, studii recente  arata ca bagajul genetic pe care l-am mostenit poate fi folosit în diverse moduri prin activarea sau dezactivarea unor gene, ca un raspuns al organismului nostru la mediul cu care interactioneaza. Putem vedea acest lucru ca o capacitate avansata de adaptare la orice mediu, pe care o avem cu totii dar nu suntem constienti de ea.

Teoria legata de determinismul genetic a fost combatuta si in celebra carte „Studiul China” care arata cum schimbarile benefice in dieta pot deturna starea de boala.

In mod normal, corpul nostru dispune de anumite gene ce regleaza ritmul si modul de crestere al celulelor, protejandu-ne impotriva unei cresteri necontrolate a celulelor (cum este cazul cancerului). Insa, cu toate ca dispunem de arme inteligente pentru a combate celulele maligne, stilul nostru haotic si nesanatos de viata poate dezactiva acest mecanism de aparare. Astfel, celulele maligne sunt libere sa se inmulteasca si sa se imprastie prin organism, ducand la formarea metastazelor. Fumatul, stresul, alimentatia nesanatoasa, emotiile negative, poluarea, sedentarismul etc. sunt factorii care conduc la dezactivarea mecanismului nostru natural de aparare.

Vestea buna este ca daca eliminam factorii de risc, noi putem interveni activ in aceste schimbari ale ADN-ului, evitand astfel bolile.

Un studiu recent, realizat in Suedia, a demonstrat cum exercitiul fizic poate sa schimbe ADN-ul nostru. Studiul a fost facut pe 23 subiecti (atat barbati, cat si femei), care au fost supusi unui program de cycling timp de 3 luni de zile, in care trebuiau sa pedaleze cu un singur picior. Evident, dupa 3 luni, piciorul care a lucrat avea o musculatura mai bine dezvoltata dar ce este interesant este ca cercatatorii au aratat cum exercitiul fizic are capacitatea de schimba tiparele de metilare* din genomul celulelor musculare, modificand proteinele exprimate de aceste gene.

Cum ne ajuta terapiile spa sa evitam bolile sau sa ne imbunatatim starea de sanatate? Noi consideram ca multe probleme provin de la stres. Spre exemplu, mancatul haotic si poftele nesanatoase pot surveni ca un raspuns in urma unei perioade stresante. Cand mentinem starea de stres o perioada indelungata, corpul nostru ajunge sa secrete mai mult cortizol (unul din hormonii stresului), astfel ca acest lucru poate declansa sau agrava anumite boli, de la cele cardiovasculare, pana la tulburari digestive, respiratorii,  boli inflamatorii etc.

Cand ne relaxam constient, prin terapii spa, yoga, meditatie, noi reducem nivelul de stres, eliberam endorfine, echilibrand astfel organismul. Am vazut de-a lungul timpului cazuri care s-au vindecat de afectiuni precum endometrioza, ADHD, depresii, tulburari digestive etc, cu ajutorul terapiilor spa. Toate bolile au la baza o sursa de stres emotional, pentru ca noi suntem nu doar un corp fizic, ci un complex trup-minte-spirit, asa cum arata medicina holistica. Astfel, boala poate fi interpretata ca un semnal de alarma ca nu suntem in armonie cu natura noastra interioara. Spre exemplu, am vazut cum endometrioza are la baza negarea propriei feminitati, ca urmare a unei relatii dizarmonioase cu parintii sau cu partenerul etc. am vazut cum migrenele pot surveni ca urmare a evitarii conflictelor, astfel ca emotiile de furie si manie se duc in ficat si de aici apar dezechilibrele: circulatie sangvina deficitara care duce la aparitia migrenelor etc.

Conform epigeneticii, bolile sunt precum mecanismul de declansare a gloantelor de la pistol, dar noi suntem cei care avem puterea de apasa sau nu pe tragaci. Gandurile si emotiile ne apartin, asa ca avem puterea de a le controla, la fel cum putem face alegeri sanatoase in ceea ce priveste hrana sau la fel cum putem alege daca facem sau nu miscare. Prin masaje, terapii spa, yoga, creierul nstru invata sa se relaxeze, invata sa fie in momentul prezent si sa se deconecteze. Odata deprins acest tipar, ne putem relaxa mult mai usor in viata de zi cu zi, activand practic tiparul de relaxare pe care l-ai trait in timpul terapiilor. Avand in fata un model de cum se simte starea de relaxare, devenim mai constienti de noi, atunci cand suntem stresati, si putem combate mai usor aceste stari negative.

*Scopul final al procesului de metilare este de a elibera gruparile metil, oferind organismului flexibilitatatea de a se adapta. Metilarea ADN-ului implica o mica subunitate chimica, denumită grup metil, care este adaugata ADN-ului.

No Comments

Post A Comment