Centrul Shakti | De ce reţinem apa în organism şi cum tratăm această problemă?

De ce reţinem apa în organism şi cum tratăm această problemă?

De ce reţinem apa în organism şi cum tratăm această problemă?

garshan dren

Uneori, senzaţia că te-ai îngrăşat este cauzată de fapt de retenţia de apă, care îţi dă acea impresie de aspect „pufos”. Deşi multe persoane suferă de această problemă comună, nu mulţi conştientizează în ce constă acest fenomen, alegând adesea soluţii nepotrivite pentru a slăbi, când, în loc, ar trebui să echilibreze lichidele din organism.
De ce reţinem apa în organism?
După cum bine ştii, corpul nostru este 70% apă. În mod normal, lichidul din ţesuturi este drenat de limfa, care acţionează precum un filtru, preluând şi înlăturând toxinele, reziduurile celulare, apă şi grăsimile. Reţinem apa atunci când acest lichid nu este drenat în mod corespunzător de sistemul limfatic, iar apa rămâne la nivelul ţesutului conjunctiv, unde apare inflamaţia (edemul). De aceea, celulită ce apare pe fondul retenţiei de apă poartă numele de celulită edematoasa. Zonele unde adesea se acumulează apă sunt: picioare, mâini, cavitate abdominală (ascita) şi plămâni (edem pulmonar). Iată şi câteva dintre cauzele acestui fenomen:
deshidratarea: corpul nostru acţionează din impulsul de supravieţuire, astfel că atunci când e deshidratat, reţine apă;
– o alimentaţie mult prea bogată în sare şi carbohidraţi (simpli);
sedentarismul;
dereglări hormonale specifice perioadei post-partum, menstruaţiei şi/sau menopauzei;
cauze medicale: insuficienţă renală/ cardiacă/ probleme la nivelul glandei tiroide/ hipertensiunea arterială/ anumite disfuncţii la nivelul ficatului (steatoza,ciroza, ficat obosit etc);
administrarea anumitor medicamente (mai ales cele indicate împotriva hipertensiunii, afecţiunilor cardiace, corticosteroizii şi anticoncepţionalele, ce obosesc ficatul şi conduc la dereglări hormonale);
alergiile de sezon: persoanele cu predispoziţie la alergii sezoniere pot manifesta edeme mai ales la nivelul fetei şi în jurul ochilor;
oboseala, insomniile: în momentul în care eşti privat de somn, corpul tău reţine apă. Conform unor studii recente, hormonul melatonină a fost asociat cu abilitatea corpului de a regla nivelul fluidelor.
temperaturile ridicate etc.

Cum ştii că suferi de retenţie de apă?
În afară de aspectul pufos de care vorbeam mai sus, mai există alte simptome care trădează o retenţie de apă:
– o creştere bruscă în greutate sau fluctuaţiile mari de greutate;
articulaţii umflate, rigide şi dureroase, dureri musculare;
– dureri de cap;
– abdomen umflat sau mărit în volum;
– anomalii la nivelul pielii: acolo unde fluxul de sânge a crescut, pielea va fi congestionată iar în zonele în care fluxul de sânge scadă, pielea va fi anormal de palidă. Pielea poate fi anormal de pufoasă, astfel că dacă o apeşi cu degetul se va forma o pată de culoare albă, semn care va rămâne timp de câteva secunde.
dificultăţi de respiraţie;
– picioare umflate;

Cum tratăm retenţia de apă?
Echilibrează balanta sodiu-potasiu! Echilibrul sodiu-potasiu este esenţial pentru reglarea lichidelor în organism.Renunţă la alimentele procesate (sosuri, snack-uri, semipreparate etc) întrucât conţin foarte multă sare şi consuma mai multe fructe şi legume. De preferat, ar fi să-ţi găteşti chiar tu mâncarea, şi să foloseşti sare din plante sau sare din Himalaia. De asemenea, consuma mai multe alimente bogate în potasiu (banana, iaurt, avocado etc.).
Combate retenţia de apă cu…apă! Imaginează-ţi că organismul tău este un fel de administrator al apei. Ce se întâmplă dacă îi dai mai puţină apă decât are nevoie? Va face economii, înmagazinând apa în ţesutul adipos. Dar, dacă te hidratezi bine, corpul nu va mai simţi nevoia de a face provizii de apă. În plus, vei elimina mai multă sare din organism.
Fă mişcare! Mişcarea ajută la drenarea limfei şi la stimularea procesului de transpiraţie. Dacă nu eşti adeptă orelor intense de cardio, te invităm la centrul Shakti la ore de yoga. Pe lângă echilibrarea mentală, Yoga ajuta şi la reglarea hormonală, îmbunătăţirea digestiei şi a circulaţiei, astfel că împuşti mai mulţi iepuri deodată. Dacă ai picioarele umflate, îţi recomandăm în fiecare seară postura lumânării timp de 10 minute.
Plante medicinale cu efect diuretic: îţi recomandăm ceaiul de păpădie, care este şi o sursă bună de potasiu. De asemenea, alte ceaiuri eficiente în stimularea drenajului limfatic sunt: urzică, ceaiul verde, ceaiul din cozi de cireşe, coada-calului etc.
Transpiră! Scoate apa din ţesuturi prin transpiraţie şi elimina astfel toxinele din organism! Dacă orele de cardio nu sunt suficiente pentru a te face să transpiri, încearcă terapiile pe bază de căldură: termocuvertă, saună cu infraroşii, tunelul cu infraroşii etc. O altă variantă e să foloseşti o cremă termică şi să te înfăşori în folie alimentară.
Sănătatea şi frumuseţea ta este pentru noi cea mai importantă misiune. De aceea, la centrul Shakti, te poţi bucura de un tratament special gândit pentru combaterea retenţiei de apă şi implicit pentru eliminarea celulitei edematoase: tratamentul Garshan Dren de la Lakshmi, un brand de cosmetice organice,  a căror concept este frumuseţea în armonie cu natura şi cu constituţia ayurvedică a fiecărei persoane, de unde şi tratamentele puternic individualizate. Datorită uleiurilor esenţiale de iederă, levănţică, castane sălbatice, alge, extractelor de aloe vera şi capsicum, portocal, eucalipt, lămâie, ghimbir, ienupăr, tratamentul stimulează eliminarea fluidelor şi scoaterea reziduurilor din ţesuturi. Tratamentul vizează reducerea celulitei edematoase şi a aspectului de coajă de portocală, reducerea stagnării fluidelor, picioare mai lejere fără glezne umflate.
Prima etapă constă într-o împachetare cu alge, la termocuvertă, stimulând astfel transpiraţia, declanşând implicit procesul de detoxifiere. Cu cât transpirăm mai mult, cu atât eliminăm mai mult surplusul de apă din organism, dar şi toxinele. Nu întâmplător, se spune că febra este de fapt un proces de detoxifiere. După termocuvertă, terapeutul va aplica un masaj energic şi tonifiant, cu scopul de a drena limfa.
Recomandările noastre pentru eficienţa maximă a tratamentului Garshan Dren:
– Bea un pahar de apă înaintea tratamentului, pentru a stimula procesul transpiraţiei şi un pahar de apă la finalizarea terapiei, pentru a accelera diureza.
– Aşa cum cu o floare nu se face primăvară, un singur tratament nu va rezolva toate problemele. Dacă ai luat decizia de a înveşti timp şi bani pentru un astfel de tratament, cu siguranţă poţi înveşti şi energie pentru a adopta o alimentaţie mai echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete, evitând carbohidraţii simpli, zahărul şi alcoolul. Nu uita să faci mişcare şi, foarte important este să continui tratamentul în fiecare zi, acasă, cu ajutorul produselor speciale din gama Lakshmi pentru îngrijirea la domiciliu. Masând pielea cu mişcări circulare, vei contribui la îmbunătăţirea activităţii limfei iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
– În funcţie de gravitatea problemei, terapeutul nostru va stabili, împreună cu tine, frecventa terapiilor şi durata tratamentului, cu menţiunea că, din când în când e recomandat să vii la şedinţe de întreţinere.
Spune adio retenţiei de apă şi aspectului pufos!

No Comments

Post A Comment