Centrul Shakti | Ce este celulita ?

Ce este celulita ?

Ce este celulita ?

Ce este celulita ?

cel


Celulita este o alterare a pielii adesea descrisa ca o „coaja de portocala”, „saltea” sau „dimpling”, aspect pe coapse, fese si abdomen, uneori mai rara la femeile sanatoase.  Deşi este prezenta uneori si la barbati, 90-98% din cazuri, celulita apare la femei. Numele provine din literatura medicală franceză de peste 150 de ani în urmă. Numele original – celulita – implică faptul că aceasta este o boala, dar anii de studiu infirma acum această teorie.

.Pentru a înţelege mai bine ce este celulita, iata cateva notiuni de anatomie a pielii: *stratul exterior al pielii este epiderma

*imediat sub acesta este dermul, care este bogat in foliculi de par, glande sudoripare, vase de sange, receptori nervosi şi ţesut conjunctiv

*următorul strat de tesut este primul din trei straturi de tesut subcutanat – grăsime;  acesta este locul unde vorbim despre celulita: acest strat superior din ţesutului adipos subcutanat poate fi descris ca «celule de grasime asezate in camere permanente», separate de tesut conjunctiv; din aceste camere de celule de grasime, proiecţii mici de celule adipoase ies în derm, gradul de neuniformitate şi neregulile de grăsime subcutanate confera pielii „accidental” aspectul numim celulita.

Celulita la bărbaţi (obezi şi non-obezi) este rar intalnita deoarece in mare parte epiderma, derma superioară a ţesutului subcutanat sunt diferite la barbati. Barbatii au mai groasa epiderma şi straturile ţesutului derm pe coapse şi fese. Diferit este primul strat de grăsime, care este uşor mai subţire la bărbaţi, este asamblat în unităţi poligonale separate si străbat ţesutul conjunctiv.  Diferenţele în structura celulelor ţesutului adipos subcutanat la bărbaţi şi femei, incep să apară în trimestrul 3 de dezvoltare a fătului şi se manifestă de la naştere. Variaţiile în hormoni între sexe explică în mare măsură această abatere in structura pielii. A fost demonstrat că bărbaţii care sunt nascuti cu deficit de hormoni masculini vor avea adesea un aspect gras subcutanat similar cu cel feminin.

 Care sunt cele două tipuri de celulita?


Primul tip de celulita porneste de la orice grad de „comprimare” de ţesut în coapse sau fese. Un exemplu în acest sens este atunci când se vede aspectul de „saltea” (privirea coapselor atunci când picioarele sunt in pozitie aşezat). Acest tip este foarte des intalnit la aproape toate femeile de diferite vârste şi se presupune a fi dat de comprimarea celulelor de grăsime, celule care stau la baza pielii. 

2. Al doilea tip de celulita este aspectul „saltea” sau „coaja de portocala”, pe care o femeie o poate avea în poziţia ei naturală sau din pozitia culcat.

peel

No Comments

Post A Comment