Centrul Shakti | Cauzele emotionale ale endometriozei: povestea unei vindecari prin intermediul terapiei cranio-sacrale

Cauzele emotionale ale endometriozei: povestea unei vindecari prin intermediul terapiei cranio-sacrale

Cauzele emotionale ale endometriozei: povestea unei vindecari prin intermediul terapiei cranio-sacrale

Platon spunea ca „partea nu poate fi bine decat daca intregul e bine”.

Aceasta afirmatie este valabila si in ceea ce priveste organismul uman, astfel ca starea de boala poate fi înţeleasă doar atunci cand privim intregul ansamblu al corpului (emotii, minte, spirit, nu doar corpul fizic).

Spre deosebire de medicina alopata, care priveste boala sau afectiunile umane strict din punct de vedere biologic, medicina holistica vede starea de sanatate ca fiind de fapt o stare de completă bunastare fizica, mentala, spirituala si chiar sociala. Boala este privita ca o manifestare a unei disfunctii a intregii fiinte şi nu ca un eveniment izolat.

Cand vine vorba de afectiunile genitale feminine, medicina alternativa leaga cauza suferintelor din sfera genitala de existenta unor frustrari, tensiuni, neimpliniri ce tin de sfera interactiunilor de tip social, familial, de parteneriat.

Acesta este si cazul endometriozei, care, deloc intamplator, mai este cunoscuta sub denumirea de „boala femeii neiubite”. Dar sa intelegem mai intai cum se manifesta aceasta afectiune la nivel fizic: endometrioza este o tulburare ginecologica, caracterizata prin cresterea, in diferite organe si diferite parţi ale corpului femeii, a tesuturilor similare cu mucoasa uterului. Aceste mici „insulite” din mucoasa uterina se pot aseza pe ovare, peritoneu, suprafata externa a uterului, pe intestin, putand ajunge chiar si la alte organe, trecand acolo prin toate modificarile hormonale ale ciclului, adica se dilata, sangereaza si se strang din nou.

Cauzele sunt inca necunoscute, unele teorii vorbesc despre o superproductie de hormoni foliculo-stimulatori, alte voci afirma ca diseminarea limfatica sau sanguina ar fi explicatia migrarii tesutului endometrial.

Boala provoaca durere pelviana de intensitate variabila, corelata adesea cu ciclul menstrual, dar nu numai, durere la urinare sau in timpul actului sexual. Uneori, durerea poate fi atat de mare incat sa afecteze calitatea vietii pacientelor.

Pentru a intelege insa cauzele emotionale si psihologice ce au dus la manifestarea acestei anomalii, vom ilustra cazul Ioanei*, care a ajuns la centrul nostru pentru a testa terapia cranio-sacrala. Important de mentionat este ca Ioana nu a ajuns la centrul  nostru pentru a intelege endometrioza, ci pentru a trata durerile menstruale violente, de care suferea inca de la varsta de 12 ani. Aceste dureri au putut fi tinute o perioada sub control cu ajutorul anticonceptionalelor, dar in momentul dezvoltarii endometriozei, problemele s-au agravat, astfe incat durerile o chinuiau atat in timpul menstruatiei, cat si o saptamana inainte si  una dupa, deci 3 saptamani din luna de suferinta fizica.

In momentul cand a ajuns la noi, Ioana avea dureri mari, iar formarea sa de dr. stomatolog o facea sa fie putin sceptica la eficienta terapiei cranio-sacrale, intrucat ea avea nevoie de explicatii logice, si nu intelegea cum o atingere atat de blanda ar putea avea eficacitate in cazul ei. In timpul sedintei, a simtit cum o energie urca de la picioare, pana la bazin iar durerile i-au cedat aproape instantaneu. Miraculos a fost insa ca durerile nu au mai reaparut, nici in timpul menstruatiei, in urma unei SINGURE SEDINTE.

Acest lucru nu inseamna ca orice caz de endometrioza se vindeca intr-o sedinta. Ce s-a intamplat de fapt a fost eliminarea unui chist emotional si intelegerea profunda a cauzelor care au dus la aceste anomalii in cazul ei, intrucat terapia cranio-sacrala lucreaza si pe eliberarea somato-emotioanala.

 Se spune ca odata ce intelegem cauzele adevarate ale suferintelor noastre fizice, boala e ca si vindecata. Acesta a fost si cazul Ioanei, care a inteles ca suferinta ei vine din felul in care a trait relatia cu parintii. Desi initial parintii ei s-au placut, nu au simtit nevoia consfintirii relatiei prin casatorie, dar au facut acest pas datorita aparitiei copilului. Certurile dese la care era martora in copilarie au facut-o pe Ioana sa creada ca ea era sursa neintelegerilor dintre cei doi soti, intrucat ramasesera impreuna pentru ea.

In cazul endometriozei, cauza consta in reprimarea acestor emotii, in locul verbalizarii aspectelor nemultumitoare. Toata vina acumulata in corp pentru nefericirea parintilor a condus la o anumita pietrificare sufleteasca, ce a dat nastere endometriozei.

Deloc intamplator, endometrioza este adesea asociata cu infertilitatea. Relatia defectoasa cu parintii, certurile dese ale parintilor conduc la sadirea samantei neincrederii in propria feminitate. Inconstient, astfel de evenimente sunt traduse de creierul copulului in felul urmator: „e atat de urat ce mi se intampla, incat nu as dori nimanui sa treaca prin asa ceva. Decat sa ajung asa, mai bine sa nu am copii nicioadata”. Este unul din mecanismele psihologice ce duc la aparitia endometriozei.

Din nefericire, modelul relatiei dintre parinti este preluat de noi inconstient si la maturitate. Asa cum era de asteptat, Ioana a atras relatii amoroase tumultoase, abuzive, pline de gelozii, ceea ce a condus-o pe acest drum al cautarii si regasirii de sine, al impacarii cu trecutul si cu mama sa.

Dupa o perioada de solitudine asumata, Ioana a reinceput sa-si doreasca un partener, sa-si doreasca o familie dar parca nimic nu se lega. In urma terapiei cranio-sacrale, dupa acel declic emotional, lucrurile au inceput sa curga, oameni noi au inceput sa apara in jurul ei si lucrurile par a fi intrat pe fagasul cel bun.

Florian Raducu, specialistul nostru in terapia cranio-sacrala, ne explica cum a simtit el pacienta in sesiunea respectiva: „Am lucrat in zona pelviana si am simtit restrictii ale aparatului uro-genital iar ovarele si trompele uterine prezentau tipare de tensiune. Diafragrma era asemeni unei mingii dure iar zona toracala era la fel de tensionata.”  Fizic, insa, Ioana pare o femeie puternica, dar aceasta e de fapt o trasatura a femeilor carora le este dificil sa se abandoneze in cadrul unei relatii, si atunci compenseaza cu un fizic zvelt, puternic, tonifiat. Feminitatea inseamna si vulnerabilitate si putere de abandon, asta este una din lectiile Ioanei.

Daca si tu te regasesti in cazul Ioanei, te invitam sa reflectezi cu maxima obiectivitate ce anume iti face feminitatea sa planga, ce o impiedica sa se manifeste?

 

*Pentru a proteja identitatea oaspetelui nostru, Ioana este un nume fictiv, insa cazul ei este unul real si a fost publicat in speranta ca si alte persoane care se regasesc in aceste tipare emotioanale isi vor putea gasi bunastarea fizica si psihica.

No Comments

Post A Comment